Kommer 3D att lyckas?

Det är onekligen väldigt populärt med 3D nu inom TV-industrin, där alla jättar som Samsung, Sony, Sharp och LG kommer att storsatsa på 3D i år, och även stora kanaler som ESPN och Sky Sports likaså. Världsmästerskapen i år kommer att vara debuten för många kanaler och så vidare, som bland annat för ESPN och Sky Sports och några tester har redan gjorts i barer i London där det var relativt framgångsrikt.

Blu-ray-spelare med 3D-stöd är påväg, samt även att världens mest populära Blu-ray-spelare, Playstation 3, kommer att få stöd för 3D så marknaden kommer utan tvekan att börja växa rejält i år. Men, hur lockande det än låter och hur grymt 3D kommer att vara i Full HD, så är det fortfarande många som är skeptiska. Och till detta finns det givetvis flertals anledningar.

Först och främst så känner jag väldigt många som inte kan ha på sig 3D-glasögon. Det är obekvämt, fult, irriterar ögonen och så vidare. Som det verkar just nu kommer allt i början gällande 3DTV kräva 3D-glasögon. Dessa kan kosta en hel del och det kommer att finnas olika versioner av diverse glasögon så man vet ej vilka som kommer fungera med vilken television och så, och det mina damer och herrar – det kommer att bli problematiskt som definitivt inte hjälper 3D att växa.

Sedan har vi faktum att väldigt många precis införskaffat en HDTV nu när 1080p-upplösningen går att få för under 10,000 kronor nästan överallt i rimlig storlek och av bra företag. Dessa personer kommer ju givetvis inte att köpa en ny 3DTV för över 15,000 kronor någon gång snart. Inte heller kommer de att köpa nya Blu-ray-spelare för 3000 kr, speciellt inte när det inte kommer att finnas så många filmer att köpa. Just nu ser det ut som ett par stycken som Avatar och Monsters vs. Aliens kommer att finnas i 3D på Blu-ray och inte mer än det på ett par månader. Knappast lockande, eller hur?

Det lämnar endast televisionen och tv-bolagen som har ett ordentligt utbud. Och vad är det ordentliga utbudet? Sport. Fotboll, hockey och så vidare. Men vi vet att det inte kommer att ge 3D det genombrottet det förtjänar. Det krävs mer än så. Det krävs att 3D inte blir en gimmick som företag slänger in vid sidan av, utan att det blir deras huvudprioritet och att det blir innovativt utan att det blir “överdrivet” och “forcerat” på rutan.

Jag är för 3D, helt klart. Men jag vill att företagen skall gå samma väg som Nintendo, och släppa 3D utan glasögon. Det är en bra början som kommer underlätta köpen för miljontals. Köper du en 3DTV så borde det räcka. Sedan är det bara att ta upp kanalerna med ComHem, Boxer eller vem du nu har abonemang hos. Simpelt och effektivt, och då tar man bort många av problemen som med kostnader för glasögon, och vilken typ av glasögon som passar för denna television och så. Tufft att förutspå om 3D kommer att slå igenom i vardagsrummet eller inte. Jag tror personligen på att det kommer att ta minst tre år innan vi verkligen ser det i de flesta hushållen. Tidigast.

Jag brukar vanligtvis vara tidig på att hoppa på tekniktåget och införskaffa nya gadgets direkt, men med 3D så kommer jag att vänta minst ett år för att se hur utbudet och trenden börjar utvecklas. Förhoppningsvis kommer nVidias 3D Vision att uppdateras till att det inte krävs glasögon och så vidare. När det kommer till spel och för sport så är det då jag hoppar på direkt. Eller om utbudet blir tillräckligt stort med 3D-sport och att det kommer “universiella glasögon” där ett par räcker till datorn och televisionen. Jag har inga problem att sätta på mig ett par 3D-glasögon, men jag vill inte investera 1500 kr för ett par som bara fungerar till datorn, och sedan lika mycket för ett par till televisionen. När marknaden blir stabil, då blir det dags för mig att börja titta närmare. Man vill ju trots allt ge sina ögon något att prata om.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s