Cyberbullies

Läste precis en relativt intressant men fånig artikel om mobbning på Internet. Folket verkar vilja att Internet ska vara ett säkert ställe, fritt från mobbning och vara kontrollerat – något som jag anser är helt fel och fullkomligt oacceptabelt. Internet är vilda västern, allting går och en lag som finns i djungeln finns även på nätet: den starkaste och smartaste överlever.

Jag har själv fått uppleva min “starkaste överlever” filosofi på nätet, flera gånger faktiskt. Men jag har också givit den till hundratals fler och det är inget fel med det anser jag. Nu har jag visserligen inte varit med om just det artikeln handlade om, mobbning, men jag tycker ändå att hackers/scammers/lurare och såvidare passar in där till en viss del då det påverkar Internet i helhet och friheten som den står för. Att vara otrevlig och kaxig på Internet är inget som är svårt direkt. Det är något man gör utan att tänka på, eftersom att man troligtvis aldrig någonsin kommer att se personen ändå. Betyder det att det är OK att säga vad man vill? Tja, det måste det väl ändå vara. Om man är inne i en spelvärld och spelar ett spel med åldersgräns på 17 år så tycker jag inte att man ska ta illa upp om man blir kallad för ett namn eller flera. Det finns ett underbart svenskt ordspråk: den som är med i leken får leken tåla. Och Internet är minst sagt en lek. Det där ordspråket måste väl ändå totaldöda alla argument för ett censurerat och kontrollerat Internet? I alla fall om man uppskattar skönheten och traditionen med ordspråket, vilket jag absolut gör.

Borde man därför straffa så kallade “cyberbullies”? Jag skulle säga att man inte ska göra det under några som helst omständigheter. Istället tycker jag att man ska lära sitt barn att Internet är en tuff värld där man måste vara tuff för att överleva. Och är man inte det, ja då kan det få allvarliga konsekvenser, precis som man kan få om man är alldeles för tuff också. Det är alltså lite av en så kallade satsning när man ger sig in i spelvärldar, chattrum, och e-mails med andra människor över nätet. Jag har alltid sett Internet som något fritt och som inte ska påverkas av diverse regler och jag vill gärna att det fortsätter så. Åldersgränser och censur är historia och något som borde hade dött ut för länge sedan. Dessutom, att stoppa mobbning på Internet är ju ändå löjligt lätt numera, allt man behöver att göra är att blockera personen eller bara logga ut. Så simpelt är det. Varför ska andra behöva få lida för då?

Internet. Serious stuff.

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s